Връзка с нас: +359 897 061 659  +359 890 136 272
    Начало / Съединител

Основната задача на съединителя е да предава движението от Коляновия вал към колелата.

Комплекта съединител се състои от Притискателен диск, Фрикционен диск/Феродов диск /, изключващ механизъм/аксиален лагер или лагер помпа/ и маховик.

По предназначението си съединителите се разделят на два вида с Едномасов/твърд или още плътен /маховик и Двумасов/демпферен/ маховик. Разликата между Твърдия и Демпферния е че при автомобили с Демпферен маховик вибрациите са в ниските обороти и автомобила превключва плавно и комфорта е значително по-добър от автомобилите с Твърд маховик, където вибрациите са в по-високите обороти и така автомобила става по-шумен и возията по твърда, но пък здравината се подобрява и практически е несменяем.

В съвременните автомобили се използват само втория тип с демпферен маховик, а конверсията с плътен/твърд/ маховик се практикува от потребители, които не могат да отделят по-голяма сума за закупуване и ремонт на съединител с демпферен маховик, поради продажба на автомобила, не редовно използване или превозват по-тежки материали и предпочитат повече здравина за сметка на комфорта.

Симптомите, които се проявяват на съединителя условно можем да обобщим в 5 признака:

  1. Трудно отделяне на педала на съединителя   
  2. Приплъзващ съединител                
  3. Тресящ съединител
  4. Бръмчене при работа на съединителя
  5. Съединителя работи тежко при натиск

- нефункционираща изключваща система в резултат на износен или счупен изключващ  лагер

 --    неправилен монтаж.

-прегрят притискателен диск в резултат от продължително приплъзващ съединител.

  - омаслени повърхности откъм вътрешността на диска в следствие на използване на неподходяща грес или неизползване на грес.

Важно е да се знае че при смяна на съединител с демпферен маховик задължително трябва да се смени целия комплект/съединител, маховик и изключващ лагер/ , защото в противен случай, ако смените само съединителя без маховика до няколко месеца след смяната ще трябва да се заплати двойна сума за ремонт/между 150-200лв/за да ви монтират и другия компонент.Обикновено демпферните маховици могат да издържат между 140-220км в зависимост от начина на шофиране.